Kimchi · Miso · Natto · Shoyu ja muuta

käsintehty paikallisista raaka-aineista Tampereella

vegaaninen, pastöroimaton ja sattvinen


Moro!

Olemme pieni artesaanihapattamo Tampereella. Valmistamme herkullisia, terveellisiä hapatettuja lisukkeita ja mausteita paikallisista raaka-aineista. Traditionaaliset hapatustekniikat ja -bakteerit, ihmisten mikrobiomi, kestävä kehitys, eläinoikeudet, paikallistalous, talousdemokratia ja ruokajätteen vähentäminen ovat meille tärkeitä asioita. Huolehdimme mikro-organismeistamme kuin lemmikeistä rakkaudella ja antaumuksella. Tällä tavoin haluamme kantaa kortemme kekoon rakkaudellisemman ja elinvoimaisemman maailman eteen!


Mitä hapattaminen on, ja miksi syödä hapatettuja ruokia?

Ruoan hapattaminen on luonnollinen prosessi, jonka ihmiset keksivät tuhansia vuosia sitten. Esivanhempamme kasvattivat hyväätekeviä mikro-organismeja, jotka pilkkoivat ruoan isompia molekyylejä, vähensivät antiravintoaineita, tekivät ruoasta paremmin sulavaa, toivat esiin uusia makuja, ja saivat ruoan säilymään pidempään, ilman lisäaineita. Viimeisimmät tutkimukset ihmisen mikrobiomista osoittavat, että nämä mikro-organismit eivät ole vain hyviä suoliston terveydelle, vaan myös kohentavat mielialaasi!

Luomuksemme

KIMCHI eli korealainen hapankaali

Kimchimme on valmistettu kiinankaalista. Reseptimme sisältää misoa, erilaisia lämmittäviä mausteita ja omenaa, jotka yhdessä tuottavat monille hyödyllisille mikro-organismeille sopivan kasvualustan. Se maistuu hieman happamalta, mausteiselta, suolaiselta ja makealta samaan aikaan. Kimchiä voi kokeilla grilliruuan kanssa ja leivän päällä, tai lisätä kimchiä riisiin, wokiin tai keittoon.

KIMCHI tavallinen

suolainen, hieman hapan, mieto/medium-tulinen, makeahko ja lämmittävä

Ainesosat: kiinankaali, porkkana, omena, merisuola (2,3%), gochugaruchili, sokeri, miso (soijapapu, riisi, suola), inkivääri, korianteri, hajupihka, kombu-merilevä

Säilytys kylmässä. Avaamaton tuote säilytys 4kk. Käytä avattu tuote 14 päivän kuluessa. Pastöroimattomat hapatetut vihannekset sisältävät eläviä bakteereita, joiden vuoksi kimchin maku muuttuu jatkuvasti hieman happamammaksi. Tämä prosessi tuottaa hiilidioksidia. Säilyy pidempään pakastettuna.

KIMCHI kurkuma

ilman chiliä, suolainen, hieman hapan, makeahko ja lämmittävä

Ainesosat: kiinankaali, porkkana, omena, merisuola (2,3%), sokeri, miso (soijapapu, riisi, suola), kurkuma, tattari, inkivääri, korianteri, hajupihka, kombu-merilevä

Säilytys kylmässä. Avaamaton tuote säilytys 4kk. Käytä avattu tuote 14 päivän kuluessa. Pastöroimattomat hapatetut vihannekset sisältävät eläviä bakteereita, joiden vuoksi kimchin maku muuttuu jatkuvasti hieman happamammaksi. Tämä prosessi tuottaa hiilidioksidia. Säilyy pidempään pakastettuna.

Ravintoarvo 100g:

Energia 31 kcal/129 kJ

Rasva 0,5g, josta tyydyttynyttä 0,1g

Hiilihydraatit 4,0g, joista sokereita 3,5g

Proteiini 1,4g

Suola 0,96g

NATTO, KOJINATTO non sour

Natto on perinteinen japanilainen ruoka, jossa on erityisen runsaasti K2-vitamiinia sekä nattokinaasi-entsyymiä, joka saattaa auttaa välttämään verisuonitukoksia. Traditionaalisesti natto on valmistettu soijapavuista emäksisen hapatusprosessin avulla, ja meidän natto valmistettu herneestä. Nattoa syödään riisin, leivän tai vaikkapa pastan kanssa.


Kojinatto kehitettiin ensin Sichuanissa Kiinassa (水豆鼓) yhdistämällä kolme fermentointityyppiä: lakto- (maitohappo-), natto- ja koji-käyminen. Kojinatto on valmistettu kotimaisesta herneestä. Siinä on ainutlaatuinen, herkullinen maku, hieman mausteinen ja suolainen. Laita sitä leivälle, sekoita salaattiin, lisää 1-2 lusikallista wokattujen, höyrytettyjen tai paistettujen ruokien valmistuksessa. Siten saat lisää monipuolisia makuja ruokaan.

NATTO herneestä

slimy, slight bitter, pea-flavoured

sekoita smoothieen, syö leivällä, pastan tai riisin kanssa

Ainesosat: herne*, bacillus subtilis

*Teuvo Virtasen tilalta Sastamalasta

Säilytys jääkaapissa 6-8 viikkoa, pakastimessa 4kk. Käytä avattu tuote 14 päivän kuluessa, puhtailla välineillä.

Ravintoarvo/näringsvärde 100g:

Energia 90 kcal/378 kJ Rasva 0,4g, josta tyydyttynyttä 0g Hiilihydraatit 12,8g, joista sokereita 0,5g Proteiini 6,6g, Suola 9mg

KOJINATTO herneestä

triple-fermented pea (natto, lacto-, koji)

suolainen, mausteinen, umami-rikas

salaatissa tai leivällä, käytä mausteena muhennoksissa, uunissa paistetuissa tai höyrytetyissä ruoissa

Saatavilla kaksi kokoa, 235g ja 380g

Ainesosat: herne*, lähdevesi, mustapapu koji, inkivääri, ruususuola (1,3%), chili

*Teuvo Virtasen tilalta Sastamalasta

Säilytys jääkaapissa 3 kuukautta. Käytä avattu tuote 20 päivän kuluessa, puhtailla välineillä.

Ravintoarvo 100g:

Energia 13.3 kcal/56 kJ

Rasva 0,1g, josta tyydyttynyttä 0g  

Hiilihydraatit 1,8g, joista sokereita 0,5g 

Proteiini 0,8g, Suola 1,32g

SHIO KOJI

Shio Koji on entsyymipitoinen mauste, marinaatti ja kalakastikkeen ja suolan korvike. Se on hieman makea ja suolainen, täynnä umamia. 10g Shio Kojia voi marinoida 100g ruokaa. Sen entsyymi hajottaa proteiinia ja hiilihydraatteja, joka tekee ruoasta murea ja suussa sulavaa. Jätä jääkaappiin yön yli marinoitavaksi. Shio Koji voi korvata suolan. Sen makuprofiilin ansiosta ruokalajeissa voi käyttää vähemmän suolaa, mutta ne maistuvat silti saman suolaiselta. Käytä 2-3tl Shio Kojia korvaamaan 1tl suolaa.

Ainesosat: idätetty täysjyväriisi, herne (Teuvo Virtaselta Sastamalasta), lähdevesi, ruususuola

Säilytys jääkaapissa 2 kuukautta.

SHIRO MISO

(vaalea miso, valkoinen miso)

Misoa on yleensä kahta tyyppiä: vaalea ja tumma. Vaalea miso on vähemmän suolaista, hieman makeaa ja vaaleampaa väriltään. Tumma miso on tummempaa väriltää, suolaista ja siinä on voimakas umami-maku. Olemme valmistaneet tämän vuoden ensimmäisen erän vaaleaa misoa paikallisista raaka-aineista. Voit käyttää sitä herkullisen misokeiton tekemiseen, kastikkeisiin tai marinointiin. Tuotetta ei ole pastöroitu, joten sen maku voimistuu ajan kuluessa.

Ainesosat: tattari (Teuvo Virtaselta Sastamalasta), härkäpapu (Mäkelän tilalta), lähdevesi, merisuola

Säilytys jääkaapissa minimum 3 kuukautta.


Tulossa

umamitahna (heinäkuu)

doubanjiang (heinäkuu)

hapatettu tofu (heinäkuu)

shio koji (heinäkuu)

tumma miso (lokakuun puolessavälissä)